Mitt maratonlopp

Dagen när jag blev varm som en kokt pölse.

 

 

68 - Copenhagen Marathon

Datum: 13 maj 2018
Min tid: 3:08:06
Väder: Solsken, 18-24 grader, 3m/s O

Medalj Medalj Medalj

Skulle egentligen varit upptagen annorstädes, men vi fick ställa in det andra arrangemanget med en veckas varsel. Mycket lägligt, bokade raskt in Copenhagen Marathon istället. Gabriel ville följa med och springa också. Kul med sällskap. Vädret såg ut att bli mycket bra, 11-14 grader, mulet och vindstilla. Läge att göra ett försök att springa under tre timmar. Sen ändrades väderprognosen. Det skulle bli en varm dag istället. Ville ändå försöka springa fort, pröva hur jag påverkades av värmen. Insåg dock redan innan start att jag skulle få problem, därmed fick målet bli klart mer blygsamt.

Uppdrag i Köpenhamn: Springa under 3:15.

Dimma

På väg mot Köpenhamn passerade vi Brahehus. Inte stekhett väder än.

Hotell

Här ligger vårt hotell. Kan du inte hitta det? Det kunde inte vi heller!

Mässa

Nummerlappsmässan. Hela startlistan i bakgrunden.

Startlista

Till vår stora förvåning fanns vi med också, trots att vi anmält oss mindre än en vecka innan. Imponerande!

Preparation

Förberedde mig genom att bygga en löpargubbe.

Karta

Copenhagen Marathon 2018

Banan är en tvåvarvsbana. Starten går vid Islands brygge, som trots namnet ligger i Danmark. Först springer man ett litet varv på 14 kilometer. Sedan ett stort varv på 28 kilometer som avslutasd med nästan hela det första lilla varvet. Mycket publik, hejande publik, påhittig publik, orkestrar, konfetti, ja till och med pyro längs banan.

Party

Efter en dryg halvmil.

Självseedning i starten. Det var inga problem att få plats i startfållan. Om man inte ville stå nästan längst fram. Och det ville jag. Jag ville stå framför tretimmarsfarthållarna. Men det gick inte alls. Jag hamnade någon meter bakom istället. Sen någon meter till. Till slut ytterligare någon meter bakom och på gräset bredvid.

Starten gick och jag hamnde bakom en jättelik tretimmarsklunga. Farten var hygglig, något långsam visserligen, men det var trångt. Jag fick nog efter en och en halv kilometer. Ökade till 3.30 min/km och rusade förbi hela klungan. Sen bromsade jag ner igen och höll ett tempo på strax över fyra minuter per kilometer. Kändes bra. Första 5km på 20.48. Milen på 41.39.

Vid 13km kom det första vaga tecknet på att allt inte stod rätt till. Jag började fundera på om jag skulle hinna bli varvad innan 14km och jag hann ut på andra varvet. Mycket konstig tanke egentligen, som om täten skulle kunna springa maran på en timme.

15km på 1.02.44. Det var varmt, men det gick fortfarande bra. Vid 18 km kände jag att värmen blev för mycket. Under tre timmar skulle inte gå idag. Tog det säkra före det osäkra och sänkte farten något. Ingen idé att krascha liksom. Tänkte att jag fortfarande kunde göra en hygglig tid. Nu försökte jag bara hålla under 4.30 per kilometer resten av loppet. Borde inte vara så svårt. Trodde jag, ja. Det gick bara till 24 kilometer.

20km på 1.23.59. Halvmaran på 1.28.54. 25km på 1.46.29. Nu lunkade jag fram och försökte bara hålla under 5 minuter per kilometer. Varmt, jobbigt och löjligt långsamt gick det. Men det gick framåt. 30km på 2.09.50. Önskade att loppet bara skulle ta slut. 35 km på 2.33.44. Mycket tungt. Det enda som höll mig uppe var att jag visste att det inte var långt kvar. Bara att mala på. 40km på 2.57.55. Snart framme. Vid 41km, på bron över till Amager fick jag ett ryck och började springa igen.

Mål

Talande bild. Glad att komma i mål, utan kollaps.

Blev nästan något som liknade en spurt på slutet. 3.08.06 blev sluttiden. Jag klarade dagens mål. Och jag fick testa hur bra jag klarade värme. Typ, inte alls.

Medaljer

Två stolta löpare.

Gabriel lyckades bra. 4.48.11 blev hans tid. Inte illa i det vädret och med bara två träningspass i benen.

Som kuriosa kan nämnas att jag tränat med vinnaren William från Kenya. Jag sprang allt vad jag orkade i en kilometer, sen tackade han för uppvärmningen, och drog i väg i sitt eget tempo...

Pokemon Go

Jag lyckades fånga en Pokemon.

Tivoli

I Köpenhamn har de ett tivoli som heter... Tivoli!

Tivoli

Mer Tivoli.

Rådhuset

Det här huset hade jag inte råd att köpa.

Ströget

Det var fullt med svenskar överallt. Danmark arrangerade nämligen ishockey VM. Sverige gick sedermera och vann hela turneringen.

Skylt

Underbara skyltar de har i Danmark.

 

 

 

Tillbaka