Mitt maratonlopp

Kan man springa fel på ett marathon? Ja tydligen.

 

 

CoA

 

CoA

 

CoA

22 - Coasteering

Datum: 10 december 2011
Min tid: 5:55
Min distans: 50 km
Väder: Mulet och mycket blåsigt, 4 grader

Det här loppet gick till på ett lite annorlund sätt. Saxat från arrangörernas beskrivning:
Tävlingen är semi-autonom, så du måste ha med dig vätska, energi, mobiltelefon (vattenskyddad och med tävlingsledningens nummer inlagt), förstärkningsplagg och vattenskyddat ombyte, pengar, sjukvårdskit, kåsa.
Vilket betyder: -"Du får klara dig helt själv, lycka till!" Tilläggas bör att man om man skulle råka hitta ett fik eller en affär fick man gå in och handla. Något jag utnyttjade när hittade en livsmedelsaffär mot slutet av banan (antagligen det enda öppna stället på hela vägen).

Mer saxat:
Du följer en bana längs havet. Ibland på torrt underlag, ibland vått, kanske på sand, kanske i skog. Team Create Coasteering sker till fots, med enkel orientering, med rätt många höjdmeter – och i en oerhört dramatisk och vacker natur!
Vilket innebar att man skulle springa från strax utanför Ystad till Simrishamn och på vägen hitta cirka 20 kontroller som kunde vara dolda eller lömskt placerade. De flesta egentligen relativt enkla. Ett extra svårighetsmoment var att man fick rita in kontrollerna själv utifrån koordinater på en relativt grov karta där kontrollföremålen sällan fanns med. I de fall man fick reda på kontrollföremålet vill säga. Så det var med andra ord en ganska stor osäkerhet på var kontrollerna skulle finnas. Det enda man egentligen visste var väl att någonstans inom en radie på en 100-200 meter skulle kontrollen finnas. Vägen till kontrollerna fick man välja själv. Min skräckkontroll under loppet var en som hade kontrollbeskrivningen "Skäret". Koordinaterna och kartan pekade på ett skär ganska nära land. Visst är det kul med utmaningar, men att vada genom kraftiga vågor och iskallt vatten efter drygt tre mils löpning lockar inte ens mig. Just den här kontrollen visade sig vara klart snällare en beskrivningen. Den var placerad så att man hade utsikt mot skäret.

Hur gick loppet då? Jodå, det mesta gick bra, förutom att jag höll på att blåsa bort (15 m/s enligt prognos) på något ställe sprang jag lutad 45 grader mot vinden och på ett annat var jag tvungen att hålla fast mig i ett staket, sprang för nära stranden och en våg gav mig ett onödigt bad, tappade kartan, missade en kontroll och tvingades klättra uppför en 30m hög brant/stup, ryggsäcken gick sönder, hamnade i en kohage och fick göra en tjurrusning i värsta Pamplonastil, fastnade i ett taggtrådsstängsel, en våg slog över en pir och gav mig en rejäl iskall dusch, jag halkade på en koskit och landade i en annan hög av nyss nämnda material, tappade stämpelkortet, fick slut på vätska, glömde en kontroll och fick springa tillbaks, och sluttiden behöver vi inte tala om...

Finns det inget positivt att säga om loppet? Jomen på sätt och vis är allt ovanstående positivt, det är sånt som man kommer ihåg, och det var faktiskt rätt kul. Det är liksom inte varje dag man kommer fram till en brant som är så brant att enda sättet att ta sig ner är att kasa sig ner, men att det blåser såpass att det bara var att kliva rakt ut och vinden håller emot och trycker en in mot branten. Det är inte heller varje dag man springer förbi Ales stenar när dagens första sol väljer att titta fram. Dessutom ledde jag faktiskt loppet de första kontrollerna. Det gick ganska lugnt i början så jag passade på att känna hur det kändes att ligga först. Sen blev jag ordentligt frånsprungen.

 

 

 

Bilder från Skåne

Alla bilder fotograferade av arrangörerna.

Coasteering 2011
Hammars backar passeras efter några kilometer
(Bilden ej tagen i december, den är tagen från tävlingens hemsida)

 

Coasteering 2011 1
Genomgång i snålblåsten

 

Coasteering 2011 2
...och där springer vi iväg

 

Coasteering 2011 3
Alexander vid hamnen i Kåseberga

 

Coasteering 2011 4
Kåseberga, här kunde man få sig en dusch om man hade tur

 

Coasteering 2011 5
Terrängen direkt efter Kåseberga

 

Coasteering 2011 6
...och det var sådana här vi försökte hitta

 

Coasteering 2011 7
Målgång

 

Coasteering 2011 8
Blåbärssoppa

 

Coasteering 2011 9
Efterfest i målcaféet

 

 

 

 

Tillbaks