Mitt marathonlopp

Piratfamiljen slår till igen!

 

 

80 - Skövde Ultrafestival 2019

Datum: 27 juli 2019
Min tid: 24.00.00
Min distans: 67 629
Marapassering: 7.47.12
Väder start: Små, små lätta moln på min himmel som är blå, 25 grader, 5m/s O
Väder målgång: Sol, 30 grader, 7m/s O

Medalj Medalj Medalj

Fortfarande skadad och borde fortfarande inte springa marathon. Men jag är också fortfarande för galen för att förstå sånt, så jag råkade springa ändå. Min enda ursäkt är att om jag inte blir märkbart sämre av att springa så kan jag lika gärna göra det. Min människa mår bättre i alla fall då, även om inte benen gör det.

Fick med mig stora delar av piratfamiljen också, misstänker att de är lite galna de med. Det måste de vara som gör sånt här. Vi valde att övningscampa uppe på Billingen inför loppet. Fin utsikt över Skövde var det. På morgonen bytte vi tältplats till Södermalms IP, och sen var det bara att sätta igång med att springa.

Skövde Ultrafestival

Utsikt över Skövde

Skövde Ultrafestival

Utsikt över piratungarna

Tävlingen
Banan var platt som en pannkaka och nästan samma form också, något mer oval bara. En oval pannkaka med 400 meters omkrets. Och som solen gassade på under helgen gräddades pannkakan ordentligt. Ett 24-timmarslopp är lite speciellt. Det finns ingen bestämd distans man ska klara av, utan den som hunnit längst efter 24 timmar är vinnaren. Sen bryr sig väldigt få av deltagarna om att vinna. Den här gången var det riksmästerskap (motsvarande SM), men det var ändå inte så många som brydde sig om placeringar. Istället var det mer som en enda stor familjefest. Ultrafamiljen hade samlats igen. Man joggar och promenerar om vartannat, minglar mest hela tiden. Hör vad folk har för sig, vilka lopp de sprungit, vilka lopp de kommer springa och så vidare, och så vidare. Man hinner prata rätt mycket på 24 timmar, så det är kanske inte så konstigt att det är som en enda stor familj. Träffade på några nya ansikten också. Väldigt trevliga sådana kan jag tillägga.

För den utomstående måste loppet te sig väldigt konstigt. Alla ställer upp sig bakom startlinjen, beredda på att rusa iväg. När så väl skottet avlossas, så på sin höjd joggar folk igång. Och allt eftersom timmarna går så blir det mindre och mindre jogg, och mer och mer promenad. Fram på morgonkvisten (start och målgång var 12:00) så är det bara en handfull skuggor som sakta promenerar runt banan. De andra deltagarna sover eller betraktar spektaklet lugnt tillbakalutade i en fåtölj, vilstol, eller vad man nu hittat att slå sig ner på. Sen när det bara är några få minuter kvar av tävlingen så byter den skepnad totalt. Plötsligt är banan full med folk igen. Och folket rusar runt i full bara för att kunna pressa in några sista metrar i tävlingsresultatet. Sen pang ett skott och alla fryser till is på precis den fläck de råkar befinna sig. Nu ska mäthjulet ut och man får reda på exakt hur många metrar man tillryggalagt. Sen är festen slut och alla gästerna är borta innan man hinner bokstavera Azerbajdzjan. Eller vänta, just det landet är lite svårstavat, så alltså, innan man hinner bokstavera ett lite lagom lättstavat land är alla borta.

Loppet
För våran del hamnade vi i tre olika grupper. Gabriel körde sextimmars eftersom han bara ville göra en mara. Och även om han tog det lugnt så höll han oftast högre tempo än oss andra. Jag promenerade med Estrid, som var oväntat stark. Fram till ca 25 kilometer så var det hälften promenad och hälften jogg. Sen gick det långsammare, men hon var på strålande humör hela tiden. Louise förbarmade sig över Valdemar och promenerade med honom så långt han tyckte det var kul. Sen klev han av och Louise promenerade med mig och Estrid istället.

Våra distanser blev:
Gabriel 43 002m (marathonpassering 5.31.47), observera att han körde sextimmars och bara ville göra en mara.
Alexander 67 629m (marathonpassering 7.47.12)
Estrid 50 828m (marathonpassering 10.09.33)
Louise 54 168m (marathonpassering 10.28.59)
Valdemar 28 491m

Skövde Ultrafestival

Familjen på campingsemester.

Skövde Ultrafestival

Nu törs nog ingen springa om oss.

Skövde Ultrafestival

Skyltmannen var på plats, bästa enmanshajaklacken som finns.

Skövde Ultrafestival

Skylten fick vara på banan en liten stund också. Bild: Amanda Nylén.

Skövde Ultrafestival

Gabriels målgest, en albatross.

Skövde Ultrafestival

Estrids målgest, en giraff.

Skövde Ultrafestival

Louise målgest, men vänta...

Skövde Ultrafestival

...och precis där flyr fotografen.

Skövde Ultrafestival

Louise demonstrerar hur man spurtar med en fåtölj. Bild: Amanda Nylén.

Skövde Ultrafestival

Jag firar att jag fyllt 80.

 

 

 

Tillbaka