Väder start: Mulet, 7 grader, 3m/s VSV
Väder målgång: Mulet, 9 grader, 2m/s V

Medalj Medalj Medalj

Tanken var att jag skulle ha avslutat min säsong storstilat med Östgötamaran. Nu blev det inte alls storstilat och ett inget vidare avslut på säsongen. När man dessutom har en kompis som tjatar om att åka till Växjö Marathon, så började en tanke gro om att trycka in ett extra marathon bara för att. Det var långt ifrån säkert att jag skulle göra den. Jag var klart seg i kroppen efter Östgötamaran. Tyckte att det släppte på onsdagen innan Växjö Marathon och bestämde mig för att göra en spontananmälan.

Kompisen tyckte att jag skulle springa på 2.54. Det hade varit kul, om man ändå hade den kapaciteten. Dessutom visste jag hur det kändes i kroppen. Och framförallt hur det hade känts de sista veckorna innan. Kom fram till att sub3 var helt klart orealistiskt, kanske 3.10 någonstans, men att jag antagligen skulle få stora problem i slutet av loppet. Och går det långsamt på slutet så kan det gå åt väldigt mycket tid. Jag bestämde mig för att strunta i tidsmål, men samtidigt tänkte jag att det kunde bli kul att få springa på lite igen.

Uppdrag: Hitta en skön löpkänsla.

Banan i Växjö

Spring längs den streckade linjen!

Banan
Det var en enkel bana. Åtta rätt platta varv om drygt 5,2 kilometer. Mest asfalterade cykelbanor, förutom det bara några hundra meter grusad promenadväg varje varv. För att komma upp i marathondistansen fick man starta drygt 500m från varvningen och målet.

Prologen, första 500m
Många löpare. Tyckte jag kom iväg bra, men det blev snabbt trångt. Jag lyckades hitta ett eget spår längst ute på vänsterkanten och sprang förbi ett gäng löpare. Sen var det bara att försöka hitta rätt tempo.
Tid: 2:18
Tempo: 3:52

Växjö 2018

Gör mig av med lite barlast.

Första varvet
Sprang i mitt egot tempo. Detta innebar att jag blev omsprungen av en 10-20 löpare första kilometern. Det gjorde inget, och jag fick en hel del ryggar att gå på. Det blev en relativt utspridd klunga med mig sladdande i bakändan. Fast antagligen var jag inte sist, jag vände mig bara inte om för att kolla, och då kändes det som om jag låg sist. Tog sedan löpare för löpare, så när varvet var slut så hade jag samma position som innan.
Tid på varvet: 21:26
Tempo: 4:08

Växjö 2018

Bara sju varv kvar.

Andra varvet
En mindre tätare klunga det här varvet. Kanske 6-7 personer. Jag låg hela tiden i bakre delen av klungan. Bakom låg en större klunga på kanske 15 personer. Jag kollade klockan då och då. Bra tempo. Milen passerades på 41:04.
Tid på varvet: 21:33
Tempo: 4:08

Tredje varvet
Samma klunga det här varvet. Klunga höll ett jämt bra tempo så det var bara att hänga på. Mot slutet av varvet började ledaren i klungan sänka farten något. Jag ville fortsätta i samma tempo, och plötsligt var det jag anförde klungan.
Tid på varvet: 21:35
Tempo: 4:08

Fjärde varvet
Jag ledde klungan halva varvet. Jag fick stanna för en långsammare löpare, som jag varvade, vid vätskekontrollen halvvägs. Tappade bara några få sekunder, men det räckte för att placera mig sist i klungan. Inte så stor klunga i och för sig, tror att vi bara var fem stycken.
Tid på varvet: 21:52
Tempo: 4:11

Femte varvet
En något långsammare kopia av vavet innan. Vi turades om att dra. Kilometrarna tickade på.
Tid på varvet: 22:03
Tempo: 4:13

Sjätte varvet
Klungan splittrades. Försökte hålla ett så bra tempo som jag kunde själv. Gick hyggligt.
Tid på varvet: 22:33
Tempo: 4:20

Växjö 2018

Sololöpning

Växjö 2018

Bästa supersupporten! Bara två varv kvar.

Sjunde varvet
Bara en dryg mil kvar. Kändes fint. Jag behövde bara hålla tempot för att göra en riktigt bra tid. Jag höll inte tempot. Det gick segare, och jag fick kämpa för att hålla hyggligt tempo.
Tid på varvet: 23:16
Tempo: 4:26

Växjö 2018

Supersupporten igen! Bara ett varv kvar.

Åttonde varvet
Räknade ut att jag bara behövde hålla 4:30-tempo det här varvet för att klara sub3. Något långsammare än varvet innan alltså. Borde ha gå lätt alltså. Det gjorde det inte. Det gick inte alls. Jag missade drömgränsen med futtiga 54 sekunder och kunde inte göra någonting åt det. Jag borde ha varit grymt besviken, men det var jag inte. Jag kände att jag hade gjort ett kanonlopp med skön löpkänsla och var mycket nöjd och belåten.
Tid på varvet: 24:21
Tempo: 4:40

Växjö 2018

Spurt

Höjdpunkter
Nu är ju Växjö Marathon rätt befriat från höjdskillnader, men jag hittade några höjdpunter i alla fall. Den första var speakern som stod vid varvningen med täckjacka och kommeterade när vi sprang förbi att de här löparna är ju nästan nakna. Den andra var Team Blekinges stora hejaklack som stod hundra meter före varvning och skrek i värsta brännbollsstil: -"Varva! Varva! Varva! Varva!"